Thema 3Zon- en windenergie, een noodzakelijk kwaad?

 

In Drenthe staan we voor een duidelijk dilemma: aan de ene kant vinden veel inwoners de transitie naar zon- en windenergie noodzakelijk. Aan de andere kant koesteren zij een diepe wens om de mooie omgeving waarin zij wonen te behouden.

 

Lees verder  

Zon en windenergie_268

Veel ondervraagde inwoners vinden het opwekken van zon- en windenergie erg belangrijk. Zij kiezen thuis al voor duurzamere opties, zoals energie besparen, groene stroom gebruiken of zelf energie opwekken. Zij onderstrepen het belang van duurzame energievoorziening om klimaatverandering verder tegen te gaan. Juist met het oog op het behoud van de Drentse natuur en het karakteristieke landschap. Maar er zijn ook inwoners die de urgentie van zon- en windenergie niet delen.

Zonneparken en windmolens tasten de directe leefomgeving van mensen aan. Grote windmolens en zonneparken worden door veel inwoners als twee kwaden neergezet. Veel inwoners, ook de voorstanders van het gebruik van zon- en windenergie, willen liever geen grootschalige zonneparken of grote windmolens dicht bij huis. 

 

Een aantal mensen vindt dat er wel ruimte moet zijn voor grote windmolens en zonneparken in hun directe omgeving. Maar dan wel zo goed mogelijk ingepast en op plekken waar het minder pijn doet.

Hoe belangrijk vind jij het gebruik van andere vormen van energie, zoals zon- en windenergie?

Zon en windenergie_286

Wat vind jij van het opwekken van zon- of windenergie door grote windmolens of zonneparken in jouw eigen dorp/wijk (in een straal van 5 kilometer rondom jouw huis)?

Zon en windenergie_287
  Drenten aan het woord

 “Ik zie dat hier en daar het landschap flink verandert met de grote zonnevelden en windmolens. Maar als net gasloze energiegebruikers hebben ik en anderen deze transitie nodig voor de toekomst. Dus voor mij is de aanblik van windmolens en zonnepanelen in Drenthe ook een teken van vooruitgang.”


 “Veel mensen willen wel schone energie, maar geen windmolen of groot zonnepark in hun buurt. Dat vind ik hypocriet.”

 

 “Ik zou er niet eens over beginnen. Ik zou er als wethouder dwars voor gaan liggen. Al die onzin.”

 

Zon en windenergie

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...