Drenten aan het woord
 Drenthe versterkt identiteit met energietransitie

“Vrijwel het hele Nederlandse landschap is gecultiveerd. Ook Drenthe is in de afgelopen tweehonderd jaar door de mens vormgegeven als "energielandschap". Die prachtige esdorpen omringd door heidevelden en de hooilandjes langs de beken waren er niet geweest als wij het landschap niet hadden geëxploiteerd.

 

We staan voor een nieuwe uitdaging: hoe kunnen we het landschap opnieuw inrichten om de energieopgave een plek te geven? Grootschalige opwekking is nodig om de RES-opgave in te vullen. Zon en wind kunnen goed worden ingepast als we de identiteit van het toekomstige Drentse landschap kunnen versterken of herformuleren.“

scrollende pagina - afbeelding in kolom - 3:2 formaat
 Eertijds schitterende Veenkoloniën worden kapotgemaakt

 

“Wanneer ik over de N34 rijd, zie ik ter hoogte van Coevorden velden vol zonnepanelen. De schrik slaat mij om het hart. Wat blijft er aan leefruimte voor weidevogels over? Daarnaast vraag ik me af, wat voor een afvalberg de zonnepanelen uiteindelijk gaan opleveren, want ze gaan niet eeuwig mee. Wanneer ik in mijn achtertuin sta, kijk ik tegen meer dan veertig windmolens op Duits grondgebied aan. Red light district met rood lonkende lampjes in de winterse duisternis. Sinds kort zie ik vanuit de voortuin zestien windmolens in aanbouw tussen Emmer-Compascuum en Barger-Compascuum. Uiteindelijk zullen vanuit de woonkamer ook de geplande molens aan de Pottendijk te zien zijn.

 

Het kleinschalige weidse veenlandschap is al door schaalvergroting en ruilverkaveling naar de knoppen geholpen. Met die 'vleermuis- en vogelgehaktmolens' gaat het compleet naar de bliksem. Vijftien jaar geleden zag ik op zomeravonden vanaf de schemertijd volop vleermuizen vliegen boven de achtertuin, afgelopen zomer was ik al blij wanneer ik er eentje, hooguit twee zag. Patrijzen, wulpen, kieviten, scholeksters? Al in geen jaren meer in of naast de tuin gehad. Trieste teloorgang van fraai landschap.”

Drenthe aan het woord

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...